BODEGRAVEN (Molenbrug) met onderschrift
Bodegraven, Molenbrug - Foto's met onderschrift
De prentbriefkaarten van Eduard Sanders werden in kleine oplagen gedrukt en meestal voor één afnemer. Uitzondering hierop vormen de fotoseries die hij maakte in Utrecht-Oost (Oudwijk en Wilhelminapark), en een serie fraaie prentbriefkaarten uit de buurtschap Molenbrug, gelegen aan de Zuidzijde van de Oude Rijn bij Bodegraven. Deze prentbriefkaarten verschenen in verschillende oplagen, soms met en soms zonder de adresgegevens van de fotograaf afgedrukt. Sommige werden afgedrukt op fotopapier van Leonar, dat later ook door de NV Uitgeverij Rembrandt werd gebruikt. Waarschijnlijk waren ze bedoeld voor de verkoop in een boek- of kruidenierswinkel. Overeenkomst tussen beide fotoseries zijn de opschriften van de locaties waar de foto's gemaakt zijn. Deze werd op het negatief geschreven of daarin gekrast. De handschriften van de opdrukken van de Utrechtse en de Molenbrugkaarten zijn identiek.
Tussen ca. 1912 en 1923 maakte Eduard Sanders prentbriefkaarten van de bebouwing en de bewoners van de buurtschap Molenbrug. Aan de wisseling van de seizoenen en de afgebeelde personen is af te lezen dat dat bij verschillende gelegenheden gebeurd moet zijn. De nieuwsgierige bewoners liepen waarschijnlijk in optocht met hem mee, misschien daartoe door hem uitgenodigd, en ze poseerden geduldig elke keer opnieuw voor de fotograaf. De foto's geven een prachtig beeld van deze kleine en wat afgelegen gemeenschap, waar het bezoek van de fotograaf een evenement en een bezienswaardigheid was, maar waar sommige bewoners ook onverstoorbaar doorgingen met belangrijker zaken zoals het doen van de was...
De foto's werden ons ter beschikking gesteld door Louis Bianchi, Arry van Oosterom-van Leeuwen, Arie van Veen en mevr. de Koning. De informatie over de afgebeelde personen werd verstrekt door Leo van der Vlist.
Bodegraven-Molenbrug (2), Zuidzijde 81-87
Beschrijving: Gezicht op de Zuidzijde naar het oosten. Naast het rijtuig het inrijhek van boerderij Beyenveld. De Zuidzijde bestond vóór WO II uit een jaagpad langs het water, en een voetpad op de eigenlijke Rijndijk, met daarnaast een bredere zandweg. Het voetpad heette 'De Hoogies' en de zandweg 'De Laagies'. De weg werd in 1939 verhard en tijdens WO II verbreed door de Duitsers om het fort Wierikerschans beter bereikbaar te maken.
Datering: 1912-1915
Gelopen: Nee
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/HT2uUUZrqDShPHRA6
Collectie: Arry van Oosterom-van Leeuwen.
Bodegraven-Molenbrug (3), Zuidzijde 111
Beschrijving: Het jaagpad iets ten oosten van de Molenbrug. In het water liggen twee zeilvrachtschepen van de schippers Broere en Verrooien. Deze haalden het huisvuil in Bodegraven op en brachten het bij de boeren waar men het op de mesthoop liet composteren. V.l.n.r. Cor en Teunis Oostrom (in het bootje), Janus Toornvliet, Willem Oskam, Bakker Boot, Klaas Prosman, Steven Oostrom, Cor Lammers, Fie Lammers, Antje Prosman en Teuntje Prosman. Janus Toornvliet en Willem Oskam waren samen zogenaamde 'Knorssen' ofwel huisslachters.
Datering: 1912-1915
Gelopen: Nee
Google Maps: niet beschikbaar
Collectie: Arry van Oosterom-van Leeuwen.
Bodegraven-Molenbrug (4), Zuidzijde 92
Beschrijving: Toen de fotograaf omstreeks 1912-1915 verschillende plekjes op de Molenbrug op de kiek wilde zetten, liep blijkbaar de halve Molenbrugse bevolking achter hem aan en poseerde telkens enthousiast opnieuw. Op veel ansichtkaarten staan steeds dezelfde mensen. Op deze foto foto staat o.a. het gezin van Jan van Dam ('Jan Gummi', hij handelde o.a. in rubber artikelen) met paard en wagen. Eén van zijn dochters gaat onverstoorbaar verder met de was terwijl de halve buurtschap poseert voor de fotograaf.
Datering: 1912-1915
Gelopen: Nee
Google Maps: niet beschikbaar
Collectie: Arry van Oosterom-van Leeuwen.
Bodegraven-Molenbrug (5), Zuidzijde 92
Beschrijving: De kade langs de Voorvliet van het gemaal 'De Kaai'. Op de achtergrond de Molenbrug. Het huis links werd bewoond door Jan van Dam, die Jan Gummi werd genoemd omdat hij handelde in o.a. rubberartikelen. Een van zijn dochters doet de was in het Rijnwater vanaf de 'waterstoep'. De nieuwsgierige meisjes links en de toeschouwers op de achtergrond komen op verschillende foto's voor.
Datering: 1912-1915
Gelopen: Nee
Google Maps: niet beschikbaar
Collectie: Arry van Oosterom-van Leeuwen.
Bodegraven-Molenbrug (6), Zuidzijde 87-91
Beschrijving: Rechts het huis van de familie Prosman. Aan de gevel hingen een publicatiebord en een brievenbus. Op de achtergrond een oude boerderij die werd gebruikt als timmerwerkplaats; tevens was hier een grutterijwinkeltje van Johanna Maria Kraan-Boers. Op de foto v.l.n.r. oa. Marius Visscher, Piet Visscher, Mie van Briemen, Co Lammers, Mar Oudshoorn, (...), Bat Burger, Cor van Dam, Mw. Lammers, Fie Lammers, Eefje Burger, Nelly Oudshoorn, Manus Oudshoorn, Teuntje, Gerry, moeder, Klaasje, vader Klaas, Antje, Jan en Ernst Prosman. Het huis werd in de jaren 1970 afgebroken.
Datering: 1912-1915
Gelopen: Nee
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/HT2uUUZrqDShPHRA6
Collectie: Louis Bianchi
Bodegraven-Molenbrug (8), Zuidzijde
Beschrijving: Links de boerderij 'Javarust' van de familie Van Oosterom. De boerderij werd gebouwd op de voormalige huisplaats van een villa van een Indiëganger.
Het voorhuis dateert uit 1912.
Datering: 1912-1915
Gelopen: Nee
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/KW3eFZpGLTwLdYqM7
Collectie: Arry van Oosterom-van Leeuwen
Bodegraven-Molenbrug (9), Zuidzijde
Beschrijving: Straatgezicht in buurtschap Molenbrug bij Bodegraven, gezien naar het oosten. Rechts het hek van de boerderij 'Nooitgedacht' (tegenwoordig restaurant de Vliethoeve). Verschillende personen poseren ook op de andere foto's uit Molenbrug.
Datering: 1912-1915
Gelopen: Nee
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/Aod7zTmaT3ELpXAn8
Collectie: Mevr. de Koning